Wikipare
Samhällsomställning med tech är inte lika lätt som ABC. Men vi kanske kan göra det lättare att förstå vad vi gör med ABC. Det är tanken bakom Wikipare – Compares wiki där vi beskriver begrepp och förkortningar som vi ofta använder.

A
Accelerator
En accelerator är en organisation, eller ett program, som hjälper nystartade företag att accelerera sin utveckling och tillväxt. Genom att erbjuda exempelvis mentorskap, coachning och finansiering under en kort tidsperiod får företagen möjligheten att växa snabbt.
Aggregerad data
Ett annat begrepp för insamlade data.
AI
Förkortning för Artificiell Intelligens. Det är en teknologi som gör att datorer kan utföra uppgifter som ofta kräver mänsklig intelligens. Exempelvis förmågan att förstå språk, tolka mönster och fatta beslut.
Avancerad digitalisering
All användning av avancerad teknik och metoder för att effektivisera till exempel kommunikation, verksamhetsprocesser och datahantering. AI är en teknologi som används inom avancerad digitalisering.
B
Big Data
Ett begrepp för stora mängder data som samlas in från olika källor, via exempelvis AI, för att identifiera mönster som kan användas i förändringsprocesser.
BI
Förkortning av Business Intelligence som består av tekniker för att analysera affärsdata som kan stödja beslutsfattande inom organisationer.
Biometri
Det samlade namnet för tekniker som kan identifiera individer utifrån fysiska egenskaper som exempelvis fingeravtryck och ansiktsigenkänning.
BYOD
Förkortning för Bring Your Own Device, vilket syftar på att anställda uppmuntras använda sina personliga digitala enheter i jobbsammanhang.
BYOAI
Förkortning för Bring Your Own AI, vilket syftar på att anställda uppmuntras använda sin personliga AI-assistent i jobbsammanhang.
C
CBCC
Förkortning för vårt svensk-norska Interreg-projekt Cross Border Cyber Capacity, som kretsar kring att stärka kapaciteten hos båda nationer inom cyber- och samhällssäkerhet. Läs mer om det här.
Challenge Lab
En samverkansmetod vi ofta använder för att lösa komplexa utmaningar, där olika aktörer samlas runt ett problem och gemensamt försöker identifiera lösningar.
Cybersäkerhet
All säkerhet som skyddar datorer, nätverk och data från obehörig åtkomst, attacker eller skador. Det handlar om att använda tekniker och processer för att hålla information säker.
Cyber X
Ett acceleratorprogram på 12 veckor för visionära startups inom cybersäkerhet och resiliens. Upptagningsområdet är Norden och Baltikum, men framför allt Sverige och Norge. Cyber X-programmet drivs av DigitalWell Ventures, och är framtaget tillsammans med Compare. Läs mer här.
D
Datadriven innovation
Användandet av data och avancerade analysmetoder för att utveckla produkter, tjänster och processer.
Defence tech
Avancerad teknologi som används för att förbättra ett lands försvar. Det inkluderar allt från vapen och fordon till kommunikationssystem och cyberförsvar.
Demand Acceleration
Demand Acceleration, även kallat efterfrågeacceleration, är ett ramverk för hur offentlig sektor kan driva innovation och omställning med den offentliga affären som verktyg, genom att öka efterfrågan på hållbara lösningar. Genom att utgå från logiken i en innovationsprocess och integrera upphandling i den, syftar ramverket till att stimulera samskapande av lösningar som både implementeras, sprids bortom den första kunden och vidareutvecklas över tid.
Deeptech
Samlingsbegrepp för banbrytande och forskningsintensiv teknik med potential för djupgående effekter på industrier och samhället i allmänhet.
DigitalWell Ventures
En accelerator och inkubator specialiserad på att hjälpa startups inom tech. Läs mer här.
DWA
Förkortning för DigitalWell Arena som är vårt tioåriga Vinnväxt-initiativ med fokus på digital hälsoinnovation. Läs mer på DWA:s webbsida.
E
EDIH
Förkortning för European Digital Innovation Hubs. Detta är ett initiativ som uppstått inom EU-kommissionens DIGITAL-program. Syftet med programmet är att bygga upp EU:s strategiska digitala kapacitet inom AI, cybersäkerhet och HPC (högpresterande datorsystem). Detta drivs inom europeiska digitala innovationshubbar.
Ekosystem
När man talar om ekosystem ur ett innovationsperspektiv så syftar man på samspelet mellan olika aktörer, från företag och investerare till forskare och offentliga aktörer, som skapar en miljö där idéer kan utvecklas till nya lösningar. Fokus ligger på hur omgivningen, eller livsmiljön, påverkar möjligheterna för dessa ”organismer” att samarbeta, skapa innovation och växa.
ERUF
Förkortning för Europeiska Regionala utvecklingsfonden, även ofta kallad Regionalfonden. Det är ett EU-program som finansierar utvecklingsprojekt inom exempelvis innovation, produktivitet och hållbarhet. Huvudmålet är hållbar utveckling och sysselsättning i alla Europas regioner.
F
Facial Recognition
Engelska för ansiktsigenkänning som är en biometrisk teknik som använder AI för att identifiera eller verifiera en persons identitet. Genom att analysera unika ansiktsdrag och jämföra dem med ansiktsbilder i en databas kan AI avgöra om du exempelvis har behörighet till ett specifikt system.
Facilitera
Att ansvara för en process som skapar rätt förutsättningar och rätt miljö för effektivt samarbete.
Forskningsinstitut
En organisation som har forskning som sin enda eller huvudsakliga verksamhet. Till skillnad från exempelvis ett universitet som även fokuserar på utbildning.
G
Gamification
Även kallat gamifiering eller spelifiering. Det är ett begrepp för när element från spelvärlden används i andra sammanhang för att väcka engagemang. Det kan till exempel vara att tjäna ”badges” när man använder vissa tjänster eller en förloppsindikator som mäter progression. Varje gång du blir ombedd att registrera en användare eller ladda upp en avatar så blir du exponerad för fenomenet gamification.
Generativ AI
AI som genererar innehåll baserat på data den lärt sig från. Det kan till exempel vara texter, bilder och musik.
GovTech
Teknologi som genom innovation och digitalisering syftar till att utveckla offentlig sektor. Det kan till exempel gälla effektivisering av processer, ökad transparens och förbättring av medborgarupplevelsen.
H
Hackathon
Ett evenemang där programmerare, designers och personer i liknande roller samarbetar intensivt under begränsad tid för att skapa innovativa lösningar i form av exempelvis appar eller produkter.
Hackerspace
En fysisk plats för människor med ett intresse för olika former av teknik. Fokus ligger på att skapa gemenskap, dela erfarenheter och samarbeta kring olika kreativa utmaningar.
HDS
Förkortning för projektet Health Data Sweden som är en av Sveriges EDIH:ar (Europeiska digitala innovationshubbar). Fokus ligger på digital transformation av hälsodata. Läs mer om HDS här.
Healthtech
Användningen av avancerad teknologi för att förbättra folkhälsan och sjukvården. Det gäller till exempel AI-verktyg, appar och bärbara enheter som ökar tillgängligheten, effektiviteten och kvaliteten på vården.
Hälsodata
All information som samlas in om en persons hälsa och medicinska tillstånd. Det kan exempelvis vara journaler och testresultat. Numera har många en smartklocka runt handleden eller en smartphone som läser av hälsodata, allt från puls till sömnrutiner.
I
Inkubator
En inkubator hjälper nystartade företag att testa sina vingar och utvecklas. Det görs genom att erbjuda en strukturerad utvecklingsmiljö som exempelvis ger tillgång till affärsnätverk, finansiering, kontorsutrymme och praktiska resurser. SISP beskriver det på ett fint sätt; ”Syftet är att skapa ett gynnsamt växthus där företaget växer och kan ta steget ut på marknaden och bli vinstdrivande.”
Innovation
När vi talar om innovation syftar vi på utveckling av nya eller förbättrade idéer, lösningar eller metoder där värdet skapas först vid användning. Oavsett om det gäller nya produkter, tjänster eller arbetssätt så ligger fokus på att skapa verklig nytta för användare eller samhället. Se gärna Oslo Manual för en mer ingående beskrivning.
Innovationsmiljö
En miljö som är strategiskt planerad för att stimulera innovation. Det handlar om att samla olika aktörer med syftet att skapa en innovationsfrämjande miljö. Exempel på innovationsmiljöer är inkubatorer, science parks och olika former av testbäddar.
Innovationsstödsystem
Ett nätverk av resurser och aktörer som stödjer utvecklingen och implementeringen av nya lösningar. Här ingår exempelvis acceleratorer, inkubatorer, forskningsinstitut och verksamheter som hjälper företag att utvecklas med stöd av innovation.
Innovation Commons
En gemensam kunskapsresurs som gör det lättare att upptäcka hur idéer och teknologier kan skapa värde. Begreppet myntades av ekonomen Jason Potts och handlar i grunden om delad information som hjälper entreprenörer att förstå marknader och möjligheter. I bredare mening används det också för att beskriva gemensamma resurser och samverkan inom ett innovationsekosystem, till exempel öppna data, nätverk och delade miljöer.
IoT
Förkortning av Internet of Things som är ett begrepp för sakernas internet, eller mer specifikt hur saker kan kopplas till varandra via smart teknik. Det kan till exempel vara hur olika enheter i smarta hem kan interagera.
J
Job Automation
Processen att använda AI och teknik för att automatisera repetitiva och tidskrävande arbetsuppgifter. Genom denna automatisering kan verksamheter öka sin effektivitet samtidigt som personal avlastas.
K
Kluster
En organisation som samlar aktörer inom en specifik bransch eller sektor och främjar utveckling genom resurs- och kunskapsdelning. Kluster formas oftast av företag som ser behov av ett samlat resurscentrum som kan bidra till att stärka konkurrenskraften och tillväxten.
Konnektivitet
Förmågan att koppla samman olika enheter och system för att möjliggöra kommunikation och datautbyte. Kopplat till det kan man även prata om interkonnektivitet, vilket fokuserar mer på hur olika nätverk, system och enheter är anslutna till varandra rent tekniskt. IoT är ett exempel på interkonnektivitet.
L
Latency
Engelska för latens som handlar om fördröjning i data. Latens avser tiden det tar för data att resa från en punkt till en annan. Låg latens är en viktig faktor i exempelvis onlinespel och realtidskommunikation.
Low-code
En metod för att utveckla applikationer med minimal manuell kodning, därav namnet som signalerar en låg grad av kodning. I stället fokuserar low-code på olika dra-och-släpp-lösningar.
M
Maskininlärning
Inlärningsteknik inom AI där datorer lär sig från data. Genom att analysera stora datamängder kan datorerna upptäcka mönster som kan användas för att göra förutsägelser över tid.
Metadata
Data i data som bidrar till att förstå innehållet i en specifik datafil. I en digital bild finns exempelvis metadata som inkluderar information om upplösning, storlek, skapelsedatum och vilken kamera som använts.
Multihelix
En modell för samarbete inom innovation där minst fyra olika sektorer arbetar tillsammans för att lösa komplexa samhällsutmaningar. Det brukar oftast vara industri, akademi, offentlig sektor och civilsamhälle.
N
Neuronnät
Även kallat neurala nätverk. Det är en modell inom maskininlärning som efterhärmar hjärnans struktur. Neuronnät använder lager av sammankopplade noder, eller neuroner, för att bearbeta data och göra förutsägelser. Den här modellen används främst för djupinlärning inom AI.
Nätfiske
En form av cyberattack där angripare försöker lura användare att avslöja känslig information, som exempelvis lösenord eller kortuppgifter.
O
Omställning
En förändringsprocess där ett system eller ett samhälle anpassar sig för att möta nya utmaningar eller nya mål till följd av förändrade förutsättningar.
Open Source
Ett engelskt begrepp för öppen källkod. Mer specifikt att en programvaras källkod är fritt tillgänglig för alla att använda, modifiera och distribuera. Det innebär större frihet eftersom det inte är låst till en leverantör och att projekt inte är beroende av den ursprungliga utvecklaren för att fortsätta utvecklas.
P
Pentest
Förkortning av penetrationstest, som syftar på att göra intrångsförsök i sitt eget IT-system för att identifiera sårbarheter.
Privacy Engineering
Engelska för integritetsteknik som är ett teknikområde vars syfte är att säkerställa godtycklig nivå av integritet inom olika system. Det kan till exempel handla om kryptering och anonymisering av data. Numera brukar integritetsteknik finnas med i processen vid framtagande av ny teknologi.
Prompting
Instruktion till en AI-modell med syftet att generera ett specifikt svar eller specifikt innehåll. Det är ett sätt att styra AI:ns beteende genom att formulera tydliga anvisningar.
Q
Quantum Computing
Ett begrepp för så kallade kvantdatorer, som använder kvantmekaniska fenomen för att göra beräkningar betydligt snabbare än ordinära datorer. Quantum Computing lämpar sig därför i processer där man på kort tid behöver lösa komplexa beräkningar.
R
Redundans
Säkerhet som bygger på att samma funktion eller data finns på flera platser och att olika system, komponenter eller kopior kan ersätta varandra om något går fel. Det minskar risken för avbrott eller dataförlust om en av platserna slås ut.
RFI
Förkortning för Request For Information, vilket är skriftliga förfrågningar som ofta används som en del i en marknadsanalys när man vill få in information från leverantörer exempelvis inför utformning av en upphandling.
Robotik
Det tekniska fältet som rör robotar, det vill säga maskiner med förmågan att utföra uppgifter automatiskt. Robotar kan användas inom många olika områden, inte minst inom tillverkande industri där de bland annat utför arbetsuppgifter som kan utgöra fara för människor.
S
Samhällsomställning
Samhällsomställning är ett brett begrepp för när samhället förändras i grunden. Det har skett många gånger genom historien. Vi strävar framför allt efter att innovation inte bara ska skapa tillväxt, utan också bidra till att samhället förändras i en viss riktning, till exempel för att bli mer hållbart. Vi vill skynda på processen med stöd av tech och innovation.
Scale-up
Baserat på OECD:s definition är en scale-up ett bolag med minst tio anställda som haft en genomsnittlig vinst på 20 procent de senaste tre åren. I bredare bemärkelse är det företag med en etablerad affärsmodell som befinner sig i en tillväxtfas och vill skala upp.
Science park
En kreativ och produktiv miljö där idéer kan utvecklas till kommersiella framgångar. Inom en science park samverkar ofta företag, forskningsinstitut och akademin för att främja teknologisk innovation.
SME
Förkortning för Small and Medium Enterprises, på svenska kallat SMF (Små och Medelstora Företag).
Sociala robotar
Robotar som är designade specifikt för att interagera med människor på ett socialt plan och ge olika former av service. Sociala robotar används bland annat inom besöksnäringen.
Språkmodell
En AI som är utformad för att förstå och generera mänskligt språk. Den tränas på textdata för att lära sig grammatik, ordförråd och kontexter. Språkmodeller används till exempelvis översättning och som röstassistent.
Startup
Ett nystartat företag som fokuserar på att utveckla en innovativ produkt eller tjänst med potential att skala upp. Fokus ligger på att utveckla och validera en skalbar affärsmodell.
Systeminnovation
Systeminnovation handlar om att förändra flera delar av samhället samtidigt. Till exempel vanor, regler, teknik och organisationer. Det sker ofta både genom små steg och större förändringar som tillsammans leder till något nytt och mer hållbart i längden. Det bygger på ett samordnat arbetssätt där alla inblandade arbetar horisontellt i samma riktning i stället för att arbeta vertikalt i slutna stuprör.
Syntetisk data
Artificiellt genererad data som efterliknar verklig data. Detta kan vara användbart inom maskininlärning när det inte finns tillräckligt med verklig data. I och med att syntetisk data inte är tagen från verkligheten möjliggör den utveckling utan att påverka integriteten hos individer.
T
Testbädd
En fysisk eller virtuell miljö där olika aktörer kan samverka för att utveckla och testa exempelvis produkter eller tjänster.
Tillväxtverket
En nationell statlig myndighet som bland annat har hand om olika EU-program och fördelar finansiering till projekt som ger hållbar tillväxt och ökad sysselsättning inom olika områden.
Twin Transition
Ett begrepp för den dubbla omställningen som sker genom att kombinera digitalisering och hållbarhet. Vi driver ett projekt inom detta tillsammans med OpenTech och Bron Innovation, som man kan läsa om här.
U
UAV
Förkortning för Unmanned Aerial Vehicle, som är benämningen för obemannade flygande farkoster som kan fjärrstyras eller flyga autonomt. Drönare faller inom den här kategorin. Obemannade flygande farkoster är vanliga inom modern krigsföring, men används även för övervakning och leverans av varor till svåråtkomliga platser.
V
Vinnova
Sveriges innovationsmyndighet och regeringens expertmyndighet inom innovationspolitik. Vinnovas uppgift är att stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. Det görs bland annat genom att stötta initiativ inom innovation.
VR (Virtual Reality)
Teknik som skapar en digital, simulerad miljö där användaren kan uppleva och interagera med en datorgenererad värld. En virtuell verklighet helt enkelt.
Välfärdsteknik
Digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för en person som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning.
W
Wearables
Ett begrepp för bärbara enheter som är utformade som kläder eller accessoarer. Genom sensorer kan de samla in data och ge användbar information i realtid. Det kan till exempel vara smartklockor som mäter hälsodata.
X
X-lab
Ett begrepp för en experimentell testmiljö där nya idéer, teknologier eller arbetssätt kan utforskas. Vi använder det även ofta som förkortning för Visitors eXperience Lab Värmland, ett projekt vi driver tillsammans med Visit Värmland och Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet. Syftet är att utveckla den värmländska besöksnäringen genom datadriven innovation. Läs mer om projektet här.
Y
Yottabyte
Den största måttenheten som används praktiskt inom dagens datalagring. I vardagen hanterar vi sällan enheter som befinner sig över terabyte-skalan. För jämförelse motsvarar 1 YB hela 1 biljon TB.
Z
Zero-Day Attack
En speciell typ av cyberattack som utnyttjar tidigare okända sårbarheter i ett system. Det faktum att varken utvecklaren eller allmänheten har kännedom om sårbarheterna innebär att det inte hunnit utvecklas några skydd.
Å
Återanvändning av data
Återanvändning av data innebär att man använder befintlig data för nya syften i stället för att samla in ny data. Det sparar tid och resurser, men det är viktigt att datadelningen följer aktuella lagstiftningar.
Åtkomstkontroll
Metoder och tekniker som används för att begränsa åtkomst till system och data baserat på användarnas behörigheter.
Ä
Ändpunkt
En slutenhet inom ett nätverk, exempelvis en dator eller en mobil enhet som används för att komma åt nätverksresurser.
Ändringsspårning
Ändringsspårning är processen kring att dokumentera alla ändringar som görs i ett dokument eller i en fil över tid. Det är särskilt användbart vid samarbete i delade dokument, där flera personer kan göra uppdateringar och förändringar.
Ö
Ödrift
Ett begrepp som bland annat används inom elberedskap för att beskriva ett begränsat område, en ”ö”, där det finns egen elproduktion utan koppling till övriga elnätet. Compare utforskar just nu möjligheterna att tillämpa ödrift av internet för att upprätthålla kritisk digital kommunikation även om internetförbindelsen ligger nere. Läs mer om det här.
Fler intressanta ordlistor
- WikiSISP (Swedish Incubators & Science Parks)
- Termbank för informationssäkerhet (MSB)
- Internetkunskaps ordlista (Internetstiftelsen)
- Ordlista – Att leda digital transformation (DigJourney)